Wijzigingen melden bijstandsuitkering
Hoe geeft u een melding door?
U geeft een melding/wijziging heel gemakkelijk online door, als u op een van de bovenstaande buttons klikt. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig.
Kan of wilt u geen gebruik maken van een online formulier?
Dan kunt u het gewenste formulier ook downloaden en na het invullen en ondertekenen naar ons sturen.
Wat u moet weten
Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Geef dit dan direct door. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.
Hoe u leeft, verandert
Bent u alleenstaand, of woont u samen? De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Als u gaat samenwonen of als uw kinderen 18 jaar worden dan kan uw uitkering lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Verandert uw leefsituatie? Meld dat dan meteen.
U doet betaald werk
Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw? En krijgt u daar geld voor? Dan verdient u bij. U moet alle inkomsten melden aan de gemeente.
U heeft geld of dure spullen
Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning gelden aparte regels.
U gaat naar het buitenland
Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag u maximaal 4 weken van het jaar in het buitenland verblijven. Vraag dit minstens 2 weken van tevoren persoonlijk aan bij uw klantmanager.
Gaat u op vakantie in Nederland? Ook dat moet u melden. Dat kan via de klantmanager participatie of accountmanager werk.
U ontvangt een gift of een schadevergoeding
Een gift (ook wel schenking genoemd) is een bijdrage die u van iemand anders uit vrijgevigheid ontvangt. U hoeft daarvoor niets terug te doen. Een schadevergoeding is een vergoeding die u ontvangt vanwege schade die u heeft geleden. Als basis geldt dat giften en schadevergoedingen die u krijgt van invloed zijn op de uitkering die u ontvangt. Soms wordt zo’n ontvangst volledig of gedeeltelijk vrijgelaten. Dit kan omdat daarvoor wettelijke bepalingen bestaan.
In aanvulling op de wettelijke bepalingen over vrijlatingen heeft de gemeente Noordoostpolder richtlijnen (beleidsregels) over hoe wij omgaan met ontvangen giften en schadevergoedingen. Hierin staan ook de mogelijkheden voor extra vrijlatingen. De volledige tekst van de beleidsregels kunt u lezen op: lokaleregelgeving.overheid.nl
Belangrijke tekst: Let op!
Ontvangt u een gift of een schadevergoeding? Geef dit altijd schriftelijk aan ons door. Dan gaan wij de ontvangen gift of schadevergoeding onderzoeken en kunnen wij beoordelen of het wordt vrijgelaten of dat het invloed heeft op uw uitkering.
U gaat verhuizen naar een andere gemeente
Schrijf u in bij uw nieuwe gemeente en geef uw verhuizing ook aan ons door. Uw verhuizing heeft namelijk invloed op uw recht op bijstand.
Belangrijke tekst: Let op!
Uw uitkering verhuist niet mee. Uw uitkering wordt stopgezet, zodra u verhuist naar een nieuwe gemeente. Als u nog steeds een uitkering wilt, vraag dan bij uw nieuwe woongemeente opnieuw een bijstandsuitkering aan. Zorg ervoor dat u de aanvraag om uitkering op tijd indient. Als u dit niet doet, dan heeft u misschien een periode onvoldoende inkomsten.
Controle
U neemt een groot risico als u veranderingen in uw situatie niet doorgeeft. Onjuist gebruik van een uitkering komt namelijk vaak aan het licht. Dat komt doordat uw gegevens van de gemeente, belastingdienst, sociale verzekeringsbank en andere organisaties gekoppeld zijn. De gemeente controleert deze gegevens geregeld.
Gevolgen bij onjuist gebruik van een uitkering
Als u verkeerde informatie geeft of informatie achterhoudt dan kan onjuist gebruik van de uitkering ontstaan. Wij moeten dan onderzoeken of u een boete moet krijgen. Daarnaast moet u het geld dat u teveel heeft ontvangen volledig terugbetalen.