80 jaar vrijheid - evenementen
Wij herdenken 80 jaar vrijheid dit jaar met een groot aantal activiteiten.
Geke's Tiental zingt in verzorgingshuizen
Diverse verzorgingshuizenDe muziek van de speciale CD ‘80 jaar vrijheid’ wordt gespeeld op zaterdag 19 april bij vier verzorgingshuizen in de Noordoostpolder en Urk.
Gezamenlijke maaltijden op diverse locaties
Diverse locatiesGezamenlijke maaltijden op diverse locaties, op diverse tijdstippen.
Diverse herdenkingen in de Noordoostpolder
Diverse herdenkingen in de NoordoostpolderTijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Requiem van Fauré door Emmeloords Vocaal Ensemble
De Hoeksteen, Nagelerstraat 2, EmmeloordEen troostrijk muziekstuk over verlossing van het aardse en de gang naar het paradijs.
Vuur van de Vrijheid
Vanuit Wageningen naar NoordoostpolderLopers brengen het 'Vuur van de Vrijheid' uit Wageningen naar Noordoostpolder
Film A Real Pain
Movieskoop Cinemas EmmeloordA Real Pain volgt de neven David (Jesse Eisenberg) en Benji (Kieran Culkin) die erg van elkaar verschillen. Ze maken een rondreis door Polen om hun oma te eren, maar oude spanningen tussen het excentrieke paar komen weer boven, tegen de achtergrond van hun familiegeschiedenis.
Lezing ‘Bert Knipmeijer en het Onderduikersparadijs’ door Herman Broers
Flevomeer Bibliotheek EmmeloordHerman Broers over arbeiders, oorlog en illegaliteit op het Nieuwe Land.
Activiteiten die zijn geweest
Geke's Tiental zingt in verzorgingshuizen
Diverse verzorgingshuizenDe muziek van de speciale CD ‘80 jaar vrijheid’ wordt gespeeld op zaterdag 19 april bij vier verzorgingshuizen in de Noordoostpolder en Urk.
Tulpenmozaïek
Dorpen in NoordoostpolderPer dorp wordt een mozaïek van tulpen gemaakt met als thema 80 jaar vrijheid, als onderdeel van de Tulpenroute.
Lezing '80 jaar vrijheid in de Noordoostpolder'
Flevomeer Bibliotheek EmmeloordHenk Van Heerde vertelt tijdens de lezing '80 jaar vrijheid in de Noordoostpolder' over hoe de oorlog naar Vollenhove en de polder kwam.
Als op 13 december 1940 het laatste sluitgat wordt gedicht in de dijk bij Schokkerhaven is Nederland bezet door Duitsland. De Duitsers hebben belang bij het grote landbouwgebied voor de voedselvoorziening en geven toestemming het werk voort te zetten. In de bezettingsjaren valt de Noordoostpolder droog en wordt het in cultuur gebracht. Polderwerkers melden zich om niet voor de Arbeitseinsatz in de Duitse oorlogsindustrie te hoeven werken. De polder wordt het ‘Nederlands Onderduikers Paradijs’. Bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen van de geallieerden worden in veiligheid gebracht door de zogenaamde pilotenhelpers. In november 1944 worden ruim 1000 polderwerkers bij een razzia opgepakt en in Duitsland aan het werk gezet.
Als op 17 april 1945 de polderbewoners bericht krijgen over de naderende Canadezen en het vertrek van de Duitsers uit Overijssel, hijsen ze de Nederlandse vlag. Het gezag wordt overgedragen aan landdrost Smeding. Op 31 mei 1945 wordt het ‘Polderbevrijdingsfeest’ gevierd met een grote optocht door Emmeloord.