Afval inzameling
In de Noordoostpolder zamelt HVC het afval huis aan huis gescheiden in. Op de afvalkalender en in de HVC-app ziet u wanneer u welke minicontainer aan de weg kunt zetten. Heeft u geen minicontainers bij huis? Dan kunt u uw afval kwijt in onder- en bovengrondse containers in de buurt. U heeft hiervoor een afvalpas nodig.
Goed om te weten
- Zet de minicontainer op de inzameldag vóór 7.30 uur aan de straat;
- Sluit het deksel van de minicontainer en zorg dat er geen afval uitsteekt;
- Zet geen afval naast de minicontainer, dit neemt HVC niet mee;
- Zorg ervoor dat uw minicontainer het verkeer (voetgangers, fietsers) niet hindert en dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan;
- Haal de minicontainer vóór 19.00 uur op de inzameldag weer binnen.
Afval scheiden
Waar u terecht kunt met de verschillende soorten afval?
We hebben verschillende minicontainers aan huis (bij laagbouw) of onder- en bovengrondse containers (bij hoogbouw). Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende afvalsoorten en op welke plek u dit kwijt kunt. Soms is het lastig te bepalen waar het afval bij hoort. U kunt de HVC afval-app downloaden in de App Store of Google Play. In de app vindt u een afvalwijzer waar u voor ruim 1.000 producten kunt nakijken waar het weggegooid moet worden.
Soorten afval
Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval)
- Gft-afval doet u in de minicontainer met groene deksel.
- Heeft u geen minicontainer aan huis? Dan staan er in uw buurt boven- of ondergrondse inzamelcontainers. Hier kunt u uw gft-afval in kwijt.
- Meer tuinafval dan u kwijt kunt in de minicontainer? U bent welkom om uw tuinafval gratis in te leveren bij de milieustraat aan de Montageweg 1 in Emmeloord.
Plastic verpakkingen, blik en drankkartons (PBD)
- Plastic, blik en drinkkartons (zoals melk- en sappakken) doet u in de minicontainer met de oranje deksel.
- Heeft u meer PBD dan in uw minicontainer past? Op enkele plekken in Emmeloord kunt u met uw milieupas, uw te veel aan PBD kwijt in een oranje bovengrondse container. Als u gebruik wil maken van een bovengrondse container voor PBD neemt u eerst contact op met HVC via (0800) 07 00 of klantenservice@hvcgroep.nl. HVC koppelt uw milieupas aan een bovengrondse PBD-container naar keuze. Daarna kunt u er op ieder moment van de dag gratis uw PBD kwijt. Overigens kunt u uw teveel aan PBD afval ook brengen naar de milieustraat.
- Heeft u geen minicontainer aan huis? Gebruik de plastic inzamelzakken van HVC en hang deze aan de haken van de container in de buurt. Zo waaien ze niet weg. Hang de zakken de dag voor de inzameldag vanaf 19.00 uur op. Als ze er langer hangen kunnen dieren de zakken openmaken waardoor het afval op straat valt.
Zijn uw zakken op? Dan kunt u nieuwe inzamelzakken bestellen.
Papier en karton
- Papier en karton doet u in de minicontainer met blauwe deksel.
- Heeft u geen minicontainer aan huis? Wij hebben op diverse plekken ondergrondse papiercontainers geplaatst. Hier kunt u uw papier en karton in kwijt.
Luierafval
Luiers horen bij het restafval. Om ouders financieel te ontlasten zijn er op de milieustraat en op 15 andere plaatsen speciale luiercontainers geplaatst. Om gratis gebruik te maken van de containers moet u een pas aanvragen bij HVC.
Incontinentiemateriaal kan niet in de luiercontainers, dit hoort in het restafval. U kunt een tegemoetkoming in de kosten hiervoor aanvragen.
Gastouders en organisaties voor kinderopvang kunnen geen pas aanvragen. Deze luiers zijn bedrijfsafval en hiervoor moet u zelf een contract af te sluiten met een afvalverwerker.
Restafval
- Restafval doet u in de minicontainer met grijze deksel.
- Heeft u geen minicontainer aan huis? Dan staan er in uw buurt ondergrondse restafvalcontainers. Hier kunt u uw restafval in kwijt.
Let op: in de Noordoostpolder hebben we het recycle-tarief. Dit betekent dat u betaalt voor iedere keer dat u uw restafval-minicontainer aanbiedt of de klep van de ondergrondse restafvalcontainer opent. Door uw afval goed te scheiden heeft u minder restafval en zijn uw kosten lager.
Maakt u gebruik van de ondergrondse restafvalcontainer, gooi uw afval dan pas in de container als uw afvalzak helemaal vol is. Maakt u gebruik van een minicontainer bij huis, zet deze pas aan de weg als deze helemaal vol is.
Grofvuil
- U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar de milieustraat of bij u thuis laten ophalen (zoals banken, stoelen en matrassen).
- Voor ophalen betaalt u € 40 voor de eerste m3 en voor elke volgende m3 € 15.
- Bel (0800) 07 00 voor het maken van een ophaalafspraak.
Elektrische apparaten
Concern voor Werk zamelt elektrische apparaten en witgoed (wasmachine, fornuis, koelkast) in. U kunt een ophaalafspraak maken door te bellen naar (0527) 25 63 56. Ook kunt u elektrische apparaten en witgoed inleveren bij de milieustraat.
Textiel, glas, huishoudelijk olie en vet
- Textiel en glas kunt u brengen naar containers bij winkelcentra.
- Huishoudelijke olie en vetten, zoals frituurvet of gebruikt olijfolie kunt u kwijt in de gele container bij de meeste grote supermarkten. Ook kunt u het naar de milieustraat brengen. Gooi het nooit in de gootsteen, WC of put. Dit veroorzaakt verstoppingen.
Klein chemisch afval
- Klein chemisch afval en elektrische apparaten kunt u naar de milieustraat brengen.