Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Aziatische tijgermug

In 2023 zijn in de Noordoostpolder Aziatische tijgermuggen gevonden. Om te voorkomen dat deze tijgermug zich verder verspreidt, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de komende periode acties uit in de buurten waar de mug vorig jaar is aangetroffen. De bewoners van deze buurten hebben hierover een brief ontvangen van de NVWA.

Aziatische tijgermug 

De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren wel vaker aangetroffen. De NVWA wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt, omdat deze tropische ziektes kan overdragen. De kans is zeer klein dat gevonden muggen ziektes overdragen, maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe. Om die reden bestrijdt de NVWA deze tijgermug.

Tijgermug herkennen

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn heel kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.
Infographic: Zo herkent u de Aziatische tijgermug

Het lijfje van de Aziatische tijgermug is gemiddeld 0,5 cm, dus ongeveer zo groot als de '0' op een 10-eurocentmunt. In het algemeen kleiner dus dan de gewone huissteekmug.

Tijgermuggen zijn duidelijk zwart-wit, met een wit streepje op de rug en ongevlekte vleugels.

Tijgermug gezien? Bewaar deze en meld het bij de NVWAexterne-link-icoon.

Tijgermug melden

U doet de melding online bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Heeft u een mug gezien waarvan u denkt dat het een tijgermug is? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een paar foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Dit kan prima met de meeste telefoons. Voeg deze foto's toe aan uw melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek.

Wat kunt u zelf doen?

De tijgermug legt eitjes in kleine bakjes stilstaand water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Zorg ervoor dat er geen bakjes staan in uw tuin of dat er geen water in blijft staan. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn geen broedplaats.

Infographic: Voorkom de vestiging en verspreiding van de Aziatische tijgermug

Dit kunt u doen

  • Ruim in uw buitenruimte bakken, emmers, gieters, bloempotten, schaaltjes, kruiwagens, kinderspeelgoed, dekzeiltjes enzovoort zoveel mogelijk op en keer ze regelmatig om als er water in staat.
  • Zorg dat dakgoten van onder meer tuinhuisjes goed door kunnen lopen.
  • Dek regentonnen muggendicht af met een deksel of fijnmazig net.
  • Schrob de binnenkant van containers waar water in heeft gezeten om eitjes te verwijderen.
  • Kies een vast moment in de week om uw tuin te controleren op stilstaand water.