Gemeente Noordoostpolder zet stappen voor behoud kerkgebouwen
Het college van burgemeester en wethouders heeft een belangrijke stap gezet voor de toekomst van de kerkgebouwen in Noordoostpolder. Afgelopen week werd de nieuwe beleidsregel voor ontwikkeling kerkgebouwen op basis van het rapport ‘Kerkenvisie’ door het college van B&W vastgesteld. De beleidsregel is een nieuwe aanpak om de stedenbouwkundige kwaliteit en het erfgoed van kerkgebouwen in Noordoostpolder te kunnen behouden. Wethouder Toon van Steen: “Het is goed dat er nu een beleidsregel ligt die de architectonische waarde van de kerken onderschrijft en een ontwikkelingskader geeft voor herbestemmen.”
Beeldbepalend element
In Noordoostpolder staan bijna vijftig kerkgebouwen die samen een belangrijke rol spelen in het verhaal van de polder. Door veranderend gebruik en afnemende religieuze functies vraagt het behoud van veel van deze gebouwen aandacht. Het rapport Kerkenvisie biedt inzichten in de mogelijkheden om deze gebouwen te beschermen en te herbestemmen. Het college heeft nu het voornemen uitgesproken om 24 kerkgebouwen aan te wijzen als 'beeldbepalend element'. Deze status zorgt ervoor dat sloop alleen mogelijk is met een omgevingsvergunning. Wethouder Toon van Steen: “Daardoor kunnen deze unieke beeldbepalende elementen niet zomaar zonder toestemming verdwijnen.”
Voornemen
Het proces start met een voorgenomen aanwijzing. Kerkgebouwen zijn niet in eigendom van de gemeente. Het start daarom met een voornemen. Eigenaren en andere betrokkenen worden hierover geïnformeerd en kunnen inspraak leveren. Alle eigenaars van de betreffende kerkgebouwen ontvangen hierover een brief.
Hoewel de gemeente een faciliterende en juridische rol speelt, blijft het behoud en hergebruik van kerkgebouwen vooral de verantwoordelijkheid van de eigenaren. De raad wordt op korte termijn geïnformeerd over de voorgestelde aanpak.