Maak kennis met Jacob Korterink en Monica Klement
Bij de gemeente werken iedere dag een paar honderd mensen aan een Noordoostpolder waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Wie zijn zij? Wat doen ze nou eigenlijk? En wat zijn hun drijfveren? We stellen twee van onze collega’s aan je voor.
Het woord is aan Jacob en Monica
Gehighlighte tekst: Wie: Jacob Korterink en Monica Klement
Wat: Adviseur Economische Zaken
Sinds: Jacob sinds 1991 en Monica sinds 2022
"Wij zijn de verbindende schakel tussen gemeente en ondernemer"
Zonder ondernemers zou een gemeente niet kunnen bestaan. Daar zijn Jacob en Monica het roerend over eens. “Ze zorgen voor werkgelegenheid en maken de gemeente aantrekkelijker en leefbaarder met hun bedrijvigheid’’, legt Jacob uit. Samen met Monica is hij als adviseur Economische Zaken de verbindende schakel tussen de gemeente en de ongeveer 3500 ondernemers in de polder.
Wonen, werken, onderwijs en recreatie zijn in een samenleving onlosmakelijk verbonden met elkaar, weten de adviseurs. “Met voldoende werkgelegenheid, goede onderwijsmogelijkheden en vertier in een gemeente, vinden mensen het fijn om in de gemeente te wonen. En met voldoende potentieel personeel, een leefbaar woonklimaat en een goed aanbod van scholing is het voor een onderneming aantrekkelijker om zich in onze gemeente te vestigen’’, vertelt Monica.
Het bevorderen van de economie is dan ook belangrijk voor iedereen die in de Noordoostpolder leeft. En daar maken Jacob en Monica zich op verschillende manieren sterk voor. Bijvoorbeeld in hun rol als aanspreekpunt voor ondernemers. Jacob: "Als zij iets nodig hebben van de gemeente, dan kunnen ze bij ons terecht. Wij helpen ze verder als ze willen uitbreiden, verhuizen of zich hier willen vestigen. Maar ook wanneer er vergunningen nodig zijn of wijzigingen in omgevingsplannen".
Welk bedrijf past hier?
Daarnaast geven Monica en Jacob advies bij complexe plannen die grote impact hebben op de werkgelegenheid en bedrijventerreinen. En ze spelen een actieve rol bij het aantrekken van nieuwe bedrijven naar de Noordoostpolder. “Wij zoeken naar bedrijven die een meerwaarde hebben voor Noordoostpolder. En we moeten er ook voldoende geschikte werknemers voor hebben’’, vertelt Monica.
Jacob: “Wij hebben hier veel landbouw gerelateerde bedrijven en maakbedrijven bijvoorbeeld. Daar is de hele samenleving op ingericht, dat past goed in ons ondernemersklimaat. Diversiteit in bedrijven is ook belangrijk. Zodat we voor onze inwoners functies hebben op allerlei niveaus, zoals lbo, mbo, hbo en hbo+.’’
De twee adviseurs zijn met hun ‘ondernemersoog’ aangehaakt op allerlei ontwikkelingen in de Noordoostpolder, omdat de economie op zoveel lagen doorwerkt. Monica: “Zo houden we ook de voortgang rond de Lelylijn nauwlettend in de gaten, net als de grote ontwikkelingen door de komst van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Politieacademie naar het NLR-terrein bij Marknesse. En zijn we betrokken bij de gebiedscampagne 'Gemaakt in dé Noordoostpolder'. We hebben niet alleen nauw contact met de ondernemersclubs hier, maar ook met de wijkplatforms en dorpsbelangen. Want alles staat in verbinding met elkaar.’’
Kijkje bij bedrijven
Daarnaast zijn ze veel in overleg met organisaties zoals Horizon Flevoland, Regio Zwolle en Provincie Flevoland. Of met de netwerkbeheerder om te praten over de problemen en mogelijke oplossingen rond het overvolle elektriciteitsnetwerk.
De twee adviseurs gaan regelmatig op bedrijfsbezoek om de ondernemingen in de Noordoostpolder goed te leren kennen. Jacob: “Zo weten we wat er speelt en houden we de lijnen kort. Wij zijn er als gemeente voor de ondernemers. Dat moeten geen twee aparte werelden zijn.’’
Monica: “Het is altijd leuk om een kijkje te nemen bij bedrijven, omdat ondernemers heel trots zijn op wat ze doen en daar graag over vertellen. Wethouder Linda Verduin gaat ook regelmatig mee en vier keer per jaar doen we een bedrijfsbezoek met het hele college van burgemeester en wethouders. Het college is zeer betrokken bij onze bedrijven, dat wordt erg gewaardeerd.’’
De twee adviseurs bemoeien zich verder met het verbeteren van de uitstraling van bedrijventerreinen. “We proberen daarvoor te stimuleren dat de ondernemers met elkaar samenwerken. En we zetten ons ervoor in om de bedrijfsgebouwen die leeg komen te staan, snel weer gevuld te krijgen om verpaupering te voorkomen’’, legt Monica uit.
De stem van de ondernemer
Binnen het gemeentehuis zijn Jacob en Monica de stem van de ondernemer. Jacob: “De ruimte is in Nederland goed geordend, dat heeft voor- en nadelen. Want dan kan niet alles, terwijl wij als adviseurs soms echt wel vinden dat een ontwikkeling zou moeten kunnen. Dan gaan we hierover in gesprek met onze collega's.”
Monica: “Als wij ergens echt in geloven, dan vechten we ervoor. En dan zien onze collega’s ons wel weer aankomen, maar het is juist mooi dat we als gemeente kunnen meebewegen.’’ Dat lukte bijvoorbeeld bij het bedrijf Mangohout Online, dat in een voormalige garage aan de Randweg wilde intrekken. “Daar zat een andere bestemming op, dus eigenlijk kon het niet. Maar het is met een wijziging die binnen het bestemmingsplan paste uiteindelijk toch gelukt, daar ben ik nog altijd trots op’’, zegt Monica.
Jacob: “Ik ben trots dat we voor bedrijven als Tolsma-Grisnich, Verbruggen Palletizing Solutions en Dijksma Koudetechniek een mooie nieuwe locatie hebben gevonden op bedrijventerrein De Munt B. Zij wilden allemaal uitbreiden, maar er was nog geen plek beschikbaar. Uiteindelijk hebben wij het bedrijventerrein uitgebreid, zodat zij konden bouwen. Dat het dan na een paar jaar toch lukt, geeft een enorme kick.’’
Gehighlighte tekst: Een mini-camping op je boerenerf? Op naar de intaketafel!
Sinds vorig jaar komen complexe initiatieven die ondernemers indienen bij de gemeente terecht op de intaketafel. Hier kijken alle betrokken partijen van binnen en buiten het gemeentehuis mee of en hoe het plan haalbaar is. Bijvoorbeeld wanneer iemand een leegstand kantoorpand een andere functie wil geven, of een boer een mini-camping wil beginnen op zijn erf. “Daar wordt integraal naar gekeken om de ondernemer zo goed mogelijk op weg te helpen’’, legt Monica uit. Momenteel liggen er tientallen initiatieven op deze manier op de intaketafel.
Ook eens sparren met de adviseurs Economische Zaken van Gemeente Noordoostpolder?
Neem gerust contact met ze op:
- Jacob Korterink, J.Korterink@noordoostpolder.nl, 06 481 346 73 of
- Monica Klement, M.Klement@noordoostpolder.nl, 06 181 057 85.