Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder

Mediation en bemiddeling

Wat is het?

Dreigt u in conflict te komen? Of zit u muurvast in een negatieve situatie? Gemeente Noordoostpolder vindt het belangrijk om op een mensgerichte manier over oplossingen te praten. Zit u in een conflictsituatie waar de gemeente op de één of andere wijze bij betrokken is? Dan bestaat de mogelijkheid om mediation of bemiddeling in te zetten. Dit biedt een snelle, effectieve en kostenbesparende mogelijkheid om er samen uit te komen. 

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Een neutrale en onafhankelijke mediatior helpt partijen om samen tot een oplossing te komen. In plaats van tegenover elkaar te staan in een slepende kwestie of een rechtszaak, werken beide partijen samen aan een oplossing die voor iedereen acceptabel is. De mediators bemoeien zich niet met de inhoud van het conflict. Zij begeleiden het gesprek op professionele wijze. Met aandacht voor de emoties én de belangen van beide partijen. Mediators proberen tot een nieuwe gewenste situatie te komen waar ieder zich in kan vinden. 

Hoe werkt het?

Wanneer er een vraag voor mediation binnenkomt, volgt er een verkennend gesprek met de mediator. Dit geeft de mediator een beeld of de zaak geschikt is voor mediation. Deze kennismaking is bovendien belangrijk om een eerste persoonlijke indruk van elkaar te krijgen. Daarna krijgen alle partijen de vraag of zij mee willen werken aan mediation of bemiddeling. Als dat het geval is dan start de mediator het traject op. Alle partijen tekenen een mediation- of bemiddelingsovereenkomst.

Eventuele lopende juridische procedures worden opgeschort. De oplossingen en afspraken die de mediation opleveren, komen in een vaststellingsovereenkomst. Partijen binden zich hiermee aan de afspraken. Bemiddeling is minder formeel en kun je afsluiten met gezamenlijke afspraken die per mail worden bevestigd. 

Slaagt de mediation niet? Dan staat de weg alsnog open voor een formele, juridische procedure. 

Voordelen van mediation

  • Vrijwilligheid: beide partijen nemen vrijwillig deel, wat zorgt voor meer betrokkenheid bij de uitkomst.
  • Vertrouwelijkheid: alles wat besproken wordt blijft tussen de betrokkenen, wat een veilige en open communicatie bevordert.
  • Neutraliteit: de mediator is onpartijdig en zorgt ervoor dat alle partijen gelijkwaardig worden gehoord.
  • Duurzame relaties: mediation helpt persoonlijke verhoudingen te verbeteren en op de lange termijn te behouden. 
  • Creatieve oplossingen: vind maatwerkoplossingen die in een juridische setting niet altijd mogelijk zijn.
  • Kostenbesparing: omdat mediation sneller en minder formeel is, bespaar je op juridische kosten. 
  • Bindende afspraken: de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, die juridisch bindend is voor beide partijen. 
Wat kost het?

De mediation is gratis. Op voorwaarde dat de gemeente op enige manier verbonden is aan het conflict. 

De mediators

Bij gemeente Noordoostpolder werken twee mediators. Dit zijn Annemieke Reitsma en Bert Suurmond. Beide zijn MfN (Mediators federatie Nederland) geregistreerde mediators. Dit houdt in dat zij onafhankelijk en onpartijdig optreden namens de MfN. 

Contact

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op via:

Meer informatie

Op de website www.mediationnederland.nlexterne-link-icoon leest u meer over mediation.