Omgevingsvergunning
Vergunningverlening en toezicht
De vergunningverlening en het toezicht is verandert vanaf 1 januari 2024. De Omgevingswet knipt de omgevingsvergunning in twee delen op: een ruimtelijk deel en een technisch deel.
Het ruimtelijk deel gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen, een monument mag veranderen, een boom mag kappen, een rit mag aanleggen of een milieumelding of milieuvergunning nodig bent.
Het technisch deel gaat over of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.
Het ruimtelijke deel heet de omgevingsplanactiviteit en kan vergunningsvrij of vergunningplichtig zijn.
Het technische deel heet de bouwactiviteit en kan vergunningsvrij, meldingsplichtig of vergunningplichtig zijn.
Omgevingsoverleg
Vanaf 1 januari 2023 zijn we anders gaan werken met binnenkomende initiatieven vanwege de nieuwe Omgevingswet. Het vooroverleg en principeverzoek worden in het Integraal Werkproces vervangen door het Omgevingsoverleg.
Dit houdt in dat het voor een initiatiefnemer eenvoudiger, beter en soepeler gaat lopen. Initiatieven behandelen we via het Integraal Werkproces.
De Intaketafel is in dit proces een belangrijk instrument. Verschillende vakgebieden treffen elkaar hier en adviseren over een initiatief.
Meer informatie over nieuwe werkwijze leest u op de pagina Integraal werkproces.
Het aanvragen van het omgevingsoverleg verloopt via de vergunningsaanvraag op het omgevingsloket. Doorloop de vergunningencheck en geef bij de juiste stap aan dat u gebruik wilt maken van een Omgevingsoverleg.
Hoe werkt het als u iets wilt aanvragen?
Vergunningscheck ruimtelijk deel
Op www.omgevingswet.overheid.nl kunt u een vergunningencheck uitvoeren om te bepalen of u een vergunning nodig heeft voor het ruimtelijk deel.
Heeft u een vergunning nodig, dan vraagt u de vergunning aan via hetzelfde loket. Doe dit minimaal 8 weken voordat u begint met bouwen.
Melding/vergunningscheck technische deel
Tijdens de vergunningscheck voor het ruimtelijk deel krijgt u ook vragen over het technische deel. Door het beantwoorden van deze vragen, krijgt u na de vergunningscheck te zien of u voor het technisch deel een melding of vergunning nodig heeft.
Vergunningplichtig
Als u een vergunning moet aanvragen, is het verstandig om eerst alle nodige documenten te verzamelen voordat u een aanvraag doet.
Ook deze aanvraag dient u minimaal 8 weken voordat u gaat beginnen met de werkzaamheden in via www.omgevingswet.overheid.nl.
Meldingsplichtig
Bouwmelding
Als u meldingsplichtig bent voor het technische deel, moet u minimaal 4 weken voor de start van de bouwwerkzaamheden een bouwmelding indienen. Deze bouwmelding dient u in via www.omgevingswet.overheid.nl. Bij deze bouwmelding moet een borgingsplan, risicoanalyse en de gegevens van de kwaliteitsborger zitten.
In het borgingsplan staan de bijzondere lokale omstandigheden en hoe hiermee omgegaan wordt.
Melding start bouw
Als u alle benodigde vergunningen/meldingen hebt ontvangen van de gemeente, dan mag u beginnen met bouwen. Graag ontvangen wij 2 dagen voordat u start met bouwen nog een melding start bouw. Deze kunt u ook doen via www.omgevingswet.overheid.nl.
Gereedmelding
Na de bouwwerkzaamheden dient u de gereedmelding in bij de gemeente. Doe dit minimaal 2 weken voordat u het gebouw in gebruik wilt nemen. De gereedmelding dient u via www.omgevingswet.overheid.nl in.
Bij de gereedmelding zit een verklaring van de kwaliteitsborger dat het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische regels en een dossier met alle tekeningen, berekeningen en certificaten.
Melding einde bouw
Als u klaar bent met de bouwwerkzaamheden doet u een melding einde bouw. Deze kunt u doen via www.omgevingswet.overheid.nl
Meer informatie
- Meer informatie over de omgevingsvergunning, zoals voor welke activiteiten een omgevingsvergunning nodig is, vindt u op de website van de Rijksoverheid.
- Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Woonloket 0527 63 39 11 of woonloket@noordoostpolder.nl.
Kosten
De kosten hangen af van het soort activiteit waarvoor u een vergunning aanvraagt en als het om bouw of verbouw gaat, van de uiteindelijke bouwkosten.
Kijk voor meer informatie in de Legestabel (Hoofdstuk 2, Dienstverlening en besluiten in het kader van de Omgevingswet).