Ouder worden
Noordoostpolder wil een gemeente zijn waar u, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. Waar het fijn wonen is en waar u leuke dingen kunt blijven ondernemen. En waar passende zorg en ondersteuning is als u het niet meer zelfstandig kunt.
Gezondheid
Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Door gezond te eten en te blijven bewegen blijft u vitaal, en kunt u langer blijven doen wat u leuk vindt. Bovendien is de kans groter dat u langer zelfstandig blijft en geen zorg en ondersteuning nodig heeft.
Beweging
Voldoende beweging houdt uw botten en spieren sterk en het vermindert sombere gedachten en piekeren. Enkele tips:
- Beweeg minimaal 2,5 uur per week. Wandel, fiets, zwem of tuinier regelmatig. U hoeft niet altijd te sporten om fit te blijven.
- Doe spier- en balansoefeningen. Uw fysiotherapeut of huisarts kan u tips geven. Filmpjes met 7 kleine beweegtips voor ouderen.
- Er is binnen de Noordoostpolder veel aanbod voor sporten bij een vereniging, het aanbod voor senioren vindt u hier: Sportaanbod – Heel NOP Sport.
Hoe leuk bewegen kan zijn ziet u in dit filmpje uit Emmeloord 'Kom in beweging en doe het samen'.
En bekijk deze video: De beweegcoach laat zien hoe je met relatief eenvoudige oefeningen tijdens een kleine wandeling al je balans en spieren kunt trainen. - Heeft u de AOW-leeftijd en een laag inkomen? Misschien komt u in aanmerking voor het Meedoenpakket ouderen. Hiermee kunt u sociale, sportieve, educatieve of culturele activiteiten ondernemen.
Hoe voorkomt u een val?
Een val kan veel invloed hebben op een gezond en zelfstandig leven. Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op vallen te verkleinen. In het filmpje valpreventie ouderen ziet u de voordelen. Hieronder leest u hoe u zelf aan de slag kunt.
- Train uw evenwicht en spierkracht. Daarvoor kunt u oefeningen doen. De kans dat u valt, wordt hierdoor een stuk kleiner. Vraag uw huisarts of fysiotherapeut eens naar oefeningen of zoek online op oefeningen valpreventie.
- Controleer uw medicatie. Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen (of combinaties van medicijnen) kunnen u duizelig maken. Of slaperig. Of ze zorgen voor slappe spieren en een tragere reactie. Daardoor is de kans dat u valt groter. Goed om hier rekening mee te houden. Overleg met uw huisarts wat voor u de beste oplossing is.
- Eet lekker en voedzaam. Dan krijgt u goede bouwstoffen binnen om uw spieren sterk te houden. Lees hier de tips van het voedingscentrum.
- Controleer uw ogen. Laat elk jaar uw ogen controleren door een opticien of oogarts en volg hun adviezen op. Als u goed ziet, is uw evenwicht beter.
- Zorg voor goed passende schoenen. Wist u dat uw voeten veranderen als u ouder wordt? Schoenen die goed passen verkleinen de kans op een val. Controleer daarom uw schoenen.
- Maak uw huis veilig. Met soms een paar kleine aanpassingen voorkomt u een val. Zorg bijvoorbeeld ervoor dat er geen spullen op de trap liggen en dat kabels en snoeren vastgemaakt of weggewerkt zijn.
- Met de checklist 'Zo blijft u op de been' van veiligheid.nl ziet u wat u al allemaal kunt doen om een val te voorkomen
Gehighlighte tekst: In de Noordoostpolder werken we aan een ketenaanpak voor valpreventie. Naar verwachting is het vanaf begin 2025 mogelijk om het valrisico in kaart te laten brengen. Voor vragen over deze ketenaanpak kunt u contact opnemen met Stephanie van Kruisbergen (S.vankruisbergen@ggdflevoland.nl)
Wilt u hulp om uzelf weer beter te kunnen redden bij de dagelijkse bezigheden?
Kunt u dagelijkse handelingen niet meer goed doen door lichamelijke of psychische beperkingen?
- Een ergotherapeut helpt u zelfstandiger te worden bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, zoals huishoudelijke werkzaamheden en aankleden en wassen. U krijgt advies, instructie of behandeling om bijvoorbeeld de huishoudelijke werkzaamheden (weer deels) zelf uit te kunnen voeren. De ergotherapeut kijkt met u naar geschikte werkmaterialen, de organisatie van de (huishoudelijke) werkzaamheden en een juiste houding. In de gemeente Noordoostpolder zijn meerdere ergotherapeuten werkzaam.
Zoekt u een ergotherapeut? Kijk eens op zorggroep-onl.nl/ergotherapie of ergotherapiepraktijknop.nl.
Vragen?
Heeft u vragen over gezondheid, welzijn, werk, wonen, geldzaken, meedoen aan de samenleving? De mensen van het Sociaal Loket helpen u graag verder.
Uw bijdrage aan de samenleving
Het aantal ouderen dat na de pensionering doorwerkt, actief is en wat wil doen voor de samenleving, neemt toe. Tegelijkertijd voelt een deel van de ouderen zich eenzaam. In de Noordoostpolder zijn veel activiteiten en initiatieven die ouderen helpen om hun talenten in te zetten én sociale contacten op te doen.
Vrijwilligerswerk
Heeft u tijd over? En helpt u graag anderen? Dan kunt u vrijwilligerswerk doen. U krijgt voor dit werk niet betaald. Ook als u een uitkering ontvangt mag u vrijwilligerswerk doen. U kunt zich aanmelden bij de Welzijnsgroep Noordoostpolder Carrefour. Meer informatie: Vrijwilligerswerk | Gemeente Noordoostpolder
Idee of bewonersinitiatief
Heeft u ook een idee voor een leuker Noordoostpolder? Zoals het organiseren van een kerstwandeling, Eten bij de Buren of een paasbrunch organiseren? Kom met uw idee! Als inwoner of als dorp/wijk kunt u bij onze gebiedsregisseurs terecht voor ondersteuning. Ook is er een budget beschikbaar. Idee of bewonersinitiatief | Gemeente Noordoostpolder
Activiteiten
In Noordoostpolder zijn verschillende organisatie waarbij u zich kunt aansluiten voor activiteiten of belangenbehartiging.
Eenzaamheid; wat kunt u doen?
Iedereen kan zich periodes in zijn leven eenzaam voelen. U kunt zelf veel doen om eenzaamheid aan te pakken. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden of buren.
- Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
- Durf hulp te vragen. Mensen doen graag iets voor een ander.
- Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
- Ga vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld bij een buurthuis, sportclub, bewonersvereniging, kerk of de school van de kinderen. Kijk op www.vrijwilligerspuntnop.nl voor inspiratie.
- Sluit aan bij een activiteit in de buurt. Op de website van Carrefour vindt u een overzicht van wat er te doen is in uw buurt of dorp. Of bel Carrefour, zij denken graag met u mee, telefoonnummer: 0527-63 00 00.
- Bij Humanitas kunt u een afspraak maken voor een vriendschappelijk huisbezoek. Een vrijwilliger komt bij u langs. Dit bezoek kan de eerste stap zijn om op een eenvoudige manier contacten te leggen en daarmee een isolement te voorkomen of te doorbreken. Meer informatie Hulp bij eenzaamheid (humanitas.nl)
- De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Telefoonnummer 0880-07 67 000. Op de www.luisterlijn.nl kunt u ook chatten met een vrijwilliger. Kinderen onder de 18 jaar bellen of chatten gratis met de Kindertelefoon, telefoonnummer 0800 - 0432.
Zorg en ondersteuning
Informatie voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
Het BreinPunt is de plek waar u alle informatie kunt vinden over allerlei verschillende soorten aandoeningen van het brein, zoals dementie. In Emmeloord vindt u dit punt in de FlevoMeer Bibliotheek. Het BreinPunt is elke woensdag geopend van 10.00 tot 11.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur.
Het aantal mensen dat dementie krijgt, groeit de komende jaren flink. Het Netwerk Dementie Flevoland helpt en ondersteunt mensen met dementie en hun naasten. Dementie in Flevoland - Netwerk Dementie Flevoland. Het netwerk organiseert ook veel activiteiten, de agenda staat op hun website.
Voor advies en begeleiding, hulp en ondersteuning: Zorggroep Oude en Nieuwe Land | Dementie (zorggroep-onl.nl)
Niet goed meer voor uzelf kunnen zorgen
Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen, en heeft u geen hulp in uw omgeving? En heeft u nog ondersteuning nodig nadat u zelf bijvoorbeeld een boodschappendienst heeft geregeld of met behulp van een ergotherapeut heeft gewerkt aan het zelfstandiger worden bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden?
Dan kunt u terecht bij het Sociaal Loket van de gemeente. Het maakt niet uit of u een grote of kleine vraag hebt. U bent altijd van harte welkom! Onze hulp en advies zijn gratis, een afspraak is zo gemaakt. Bel naar 0527 63 39 11 of mail naar sociaalloket@noordoostpolder.nl.
U kunt ook gewoon even binnenlopen. Dit kan zonder afspraak op dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur. In onze Thuiskamer kunt u, vertrouwelijk, praten met één van onze medewerkers.
Wilt u meer weten over ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Kijk op Wmo-voorzieningen | Gemeente Noordoostpolder
Mantelzorg
Zorgt u al lang onbetaald voor uw partner, een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, een beperking of hoge leeftijd? Dan bent u mantelzorger. U kunt ondersteuning krijgen van Carrefour, de welzijnsgroep in de gemeente Noordoostpolder. Lees meer over Mantelzorg
Gehandicaptenparkeerkaart / gehandicaptenparkeerplaats
Heeft u een loopbeperking en/of bent u door uw handicap afhankelijk van anderen voor vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart/ gehandicaptenparkeerplaats.
Meer informatie
Wonen en uw woonomgeving
Hoe wilt u (later) wonen? Woont u fijn in uw eigen huis? Of denkt u aan verhuizen? Soms kunnen (kleine) aanpassingen in uw woning ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen.
Daarnaast kan een groot huis met veel kamers en een grote tuin veel onderhoud vergen. Als u ouder wordt, kan het fijn zijn om een woning te hebben die onderhoudsvriendelijk is. Een verhuizing vergt vaak veel tijd en energie. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen en een goed verhuisplan te maken.
Hieronder vindt u tips om langer zelfstandig te blijven wonen.
Wat u zelf kunt doen?
- Zorg voor goede verlichting bij voor- en achterdeur. Zo ziet u beter waar u loopt en wie er voor de deur staat.
- Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
- Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing zoals een extra trapleuning kan voor veiligheid zorgen.
- Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
- Installeer een thermostaatkraan in douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
- Zorg voor een toilet op de slaapverdieping of een toiletstoel. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
- Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker te lopen.
- Veel materiaal voor kleine aanpassingen of kleine hulpmiddelen kunt u gewoon kopen bij een bouwmarkt of via internet.
- Er zijn (lokale) aanbieders waar u zorghulpmiddelen zoals een douchestoel, traplift of rollator kunt huren of kopen.
- Ook voor mensen net (beginnende) dementie kunnen huisaanpassingen helpend zijn. Meer hierover: Praktische tips en adviezen.
Woonvoorzieningen
Voor sommige woningaanpassingen kunt u, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hulp en financiële ondersteuning vragen bij de gemeente.
De medewerkers van het Sociaal Loket gaan met u in gesprek over eventuele mogelijkheden voor woningaanpassingen om het langer thuis wonen te bevorderen.
Verhuizen
Soms zijn aanpassingen in huis niet de oplossing, of is uw huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Een nieuw huis vindt u bijvoorbeeld via internet. Vraag hulp in uw omgeving als het niet zelf lukt.
- Een huurwoning vindt u via Mercatus. U moet zich hier eerst registreren. Het advies is om u vroegtijdig in te schrijven als u voornemens bent te verhuizen.
Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven. Ook kunt in uitzonderlijke gevallen met urgentie een woning aanvragen. Hiervoor moet u aan voorwaarden voldoen. - Koopwoningen vindt u op Funda. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
- Heeft u nu aanpassingen aan uw woning, meldt deze dan voor uw verhuizing aan de gemeente. Als u buiten uw eigen gemeente verhuist moet u opnieuw een indicatie krijgen om de aanpassingen vergoed te krijgen.
Vragen om alvast over na te denken:
- In welke buurt/in welk dorp wilt u wonen?
- Bij wie wilt u in de buurt wonen?
- Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
- In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?
- Welke voorzieningen wilt u in buurt hebben?
Veiligheid
Iedereen wil zich veilig voelen, thuis en in de wijk. Daarom werkt de gemeente met verschillende partners aan een prettige en veilige leefomgeving voor senioren. De organisaties richten zich op het tegengaan van financiële uitbuiting, geven voorlichting over brandveiligheid en tips over hoe u babbeltrucs kunt herkennen.
Babbeltrucs
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Ze komen aan de deur, spreken mensen aan op straat of proberen via de telefoon geld afhandig te maken. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of dat ze de meterstand komen opnemen. Tips om babbeltrucs te herkennen en te voorkomen:
- Beperk de kans op financiële schade. Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.
- Weet wie er aanbelt. Kijk voor u opendoet eerst wie er heeft aangebeld. Vraag dan wie deze persoon is en wat hij komt doen. Kijk door het raam, de (digitale) deur spion of gebruik de intercom. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.
- Zet deur op een kier. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder.
- Wees ook overdag alert. Babbeltrucs en overvallen gebeuren niet alleen 's avonds. Blijf ook overdag alert.
- Geef nooit uw pinpas of pincode af. Uw pas en uw pincode zijn van u. Betrouwbare instanties vragen daar nooit naar. Voor het blokkeren van een rekening zijn uw pinpas en pincode niet nodig.
- Twijfel? Bel de politie. Twijfelt u over de oprechtheid van een bezoeker, of heeft u vermoeden dat u opgelicht bent? Bel dan 112 (bij spoed of een verdachte situatie) of 0900 88 44 (als u achteraf een melding wilt doen). Maak altijd melding en doe eventueel ook aangifte.
Voorkom financieel misbruik
Er kan een moment komen dat u niet meer zelfstandig uw administratie kunt doen. Dan is het belangrijk dat iemand die u vertrouwt dat van u kan overnemen. Iemand kan financieel misbruik maken van uw kwetsbare situatie. Regel daarom uw financiële zaken voor als u het zelf niet meer kunt. Voorbeelden van financieel misbruik zijn: pinpasfraude, een gedwongen testamentswijziging, diefstal van geld, sieraden, goederen, verkoop van eigendommen, misbruik van machtigingen of rekeningen.
Tips om financieel misbruik te voorkomen:
- Praat erover en leg afspraken vast. Doe dit bijvoorbeeld met uw kinderen of een betrouwbaar persoon in uw omgeving. Schrijf de afspraken op papier en zet uw handtekening en datum erop. U kunt het ook officieel regelen via een levenstestament bij de notaris. Lees hierover meer op www.notaris.nl/levenstestament of neem contact op met een notaris bij u in de buurt. U kunt ook bellen met de Notaristelefoon: 0900 346 93 93. Op werkdagen van 9.00 tot 14.00 uur (80 cent per minuut).
- Leer zelf hoe u de administratie moet doen. Doet uw partner uw administratie? Zorg dan dat u het zelf ook begrijpt, voor als uw partner het niet meer kan. Vindt u het lastig om zelf uw administratie te doen? Het Sociaal Loket of Humanitas kan u op weg helpen.
- Regel alles goed bij uw bank.
- Regel zoveel mogelijk betalingen automatisch. Dan weet u zeker dat uw vaste lasten iedere maand op tijd worden betaald en er geen achterstanden ontstaan.
- Volg een cursus internetbankieren voor senioren. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.
- Heeft u een mantelzorger? Neem naast uw eigen bankrekening een aparte huishoudrekening en stort hier maandelijks automatisch een bedrag op. Dit geld kan een mantelzorger gebruiken voor de boodschappen.
- Vraag bij uw bank alvast een gemachtigde pas aan op naam van bijvoorbeeld één van uw kinderen, mantelzorger of vertrouwenspersoon. Met deze pas kan dan voor u gepind worden. Bij misbruik kunt u deze pas meteen blokkeren.
- Vier ogen zien meer. Schakelt u administratieve hulp in, zorg dan dat u zelf toezicht houdt op de administratie, zolang u dit kunt. Als u daartoe niet meer in staat bent, zorg dan dat een tweede persoon kan meekijken.
- Denkt u dat er sprake is van financieel misbruik bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Heeft u advies nodig of wilt u een melding maken? Bel dan Veilig Thuis Flevoland (gratis en anoniem) op 0800 222 0500. Via dit nummer is Veilig Thuis 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ook kunt u via de website veiligthuisflevoland.nl anoniem chatten op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur
Ouderenmishandeling
Voelt u zich onprettig of onveilig? Bijvoorbeeld omdat iemand uit uw omgeving u niet goed behandeld? Denk hierbij bijvoorbeeld aan schelden, hardhandig vastpakken, verwaarlozing of het ongevraagd lenen van de pinpas. U staat er niet alleen voor. Praat erover met iemand die u vertrouwt.
Of bel:
- Veilig Thuis Flevoland op telefoonnummer 0800 222 05 00
- Stop Huiselijk Geweld op telefoonnummer 088 966 52 32 (voor alle inwoners van Noordoostpolder en Urk)
- het Sociaal Loket van de gemeente, telefoonnummer 0527 63 39 11.
Zij kunnen u helpen.
Ziet u als mantelzorger of professionele hulp dat er sprake is van een onveilige thuissituatie of heeft u grote vermoedens hiervan?
Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl, bel Veilig Thuis Flevoland op telefoonnummer 0800 222 0500 of het Sociaal Loket van de gemeente, telefoonnummer 0527-63 3911.
Geld en regelingen
Heeft u moeite om de rekeningen te betalen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, zodat u niet verder in de problemen komt. Het Sociaal Loket van de gemeente kan u helpen. Samen met u zoeken ze naar de meest geschikte oplossing voor uw situatie.
Ook zijn er verschillende regelingen en toeslagen die kunnen helpen om financieel rond te komen. Deze leest u op de pagina Geldzaken.
Een aantal tips om overzicht te houden over uw geldzaken.
Administratie op orde
Verzorg uw geldzaken en houd overzicht op wat u binnenkrijgt en uitgeeft.
- Open enveloppen en mails met rekeningen meteen als u ze krijgt en stop ze bijvoorbeeld in een (digitale) map 'te betalen rekeningen'.
- Kies een vaste dag in de week waarop u uw administratie bijwerkt.
- Vindt u het moeilijk om zelf uw administratie op orde te krijgen? Vraag dan hulp aan een familielid, buren of aan iemand anders in uw omgeving die u vertrouwt.
- Vrijwilligersorganisatie Humanitas heeft opgeleide vrijwilligers die u kunnen helpen met de administratie. Deze hulp is gratis.
Geld besparen
Weet u wat u aan geld ontvangt en wat u uitgeeft? Dan kunt u zien waar u eventueel kunt besparen.
- Breng in beeld wat uw inkomsten en uitgaven zijn.
- Houd een huishoudboekje bij en spreek met uzelf vaste bedragen af voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding.
- Spaar elke maand voor rekeningen die u per kwartaal of per jaar betaalt.
- Gebruik extra's, zoals vakantiegeld of eindejaarsuitkering om openstaande rekeningen te betalen.
De volgende websites kunnen u helpen schulden te voorkomen, geld te besparen of juist een appeltje voor de dorst op te bouwen door online een geldplan op te stellen:
- Op ‘Dat geldt voor mij’ kunt u landelijke en gemeentelijke regelingen aanvragen. Ook zoekt u hier de zorgverzekering of het energiecontract uit dat het beste bij uw situatie past. Een vrijwilliger van Humanitas kan u hierbij ondersteunen.
- Op de pagina van het Nibud (het grootste onafhankelijke kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën) vindt u veel informatie. U kunt bijvoorbeeld een stappenplan voor een jaarbegroting vinden of e-mail coaching aanvragen. U kunt ze ook bellen, op dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur 030 239 13 50.
- Wijzer in geldzaken, is een website van het ministerie van Financiën, deze website helpt u bij uw financiële vragen.