Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Ter inzage

Bestemmingsplannen

Ruimtelijke plannen die op dit moment ter inzage liggen kunt u digitaal inzien op de landelijke website omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaartexterne-link-icoon. U vindt het plan met behulp van het adres of met het identificatienummer (dit nummer vult u in bij de zoekoptie 'Document zoeken').

Bestemmingsplannen die ter inzage liggen

Uitbreiding Creil

Het bestemmingsplan regelt de uitbreiding van het dorp Creil met woningbouw. Aansluitend aan de bestaande woonwijk komt ten noordoosten hiervan nieuwe woningbouw met ca. 49 woningen. Het plan bevat rug-aan-rug woningen, rijwoningen, twee-onder-een kap woningen en vrijstaande woningen. Er wordt voorzien in een mix van grondgebonden woningen, waarmee wordt ingespeeld op de lokale behoefte.

Het bestemmingsplan wordt voorbereid onder toepassing van de Crisis- en herstelwet.
Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld

Het gaat om de volgende wijziging:

  • Een voorwaardelijke verplichting is opgenomen voor het uitvoeren van nader onderzoek naar de rugstreeppad en eventuele vervolgstappen, zoals aanvragen ontheffing indien aan de orde, voordat aan werkzaamheden mag worden begonnen.

Het plan is op 22 april 2024 gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad van Noordoostpolder. Het college van burgemeester en wethouders legt dit plan ter inzage op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening.

In dit bestemmingsplan wordt het begrip ‘wonen’ nader gedefinieerd. Hierdoor kunnen woningen alleen nog maar worden gebruikt door personen die een huishouden vormen. Kamerverhuur aan bijvoorbeeld studenten of arbeidsmigranten is hierdoor niet meer zonder nadere afweging mogelijk.

Het plan is in te zien van donderdag 2 mei 2024  tot en met woensdag 12 juni 2024

Dit kan op:

Het plan is op 22 april 2024 vastgesteld door de gemeenteraad van Noordoostpolder. Het college van burgemeester en wethouders legt dit plan ter inzage op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening.

Belanghebbenden kunnen beroep indienen tot en met 12 juni 2024

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met Gert Jan Hardeman op telefoonnummer 06 39 29 19 67 of per e-mail g.hardeman@noordoostpolder.nl

Het bestemmingsplan regelt de uitbreiding van het perceel Kuinderweg 15 te Emmeloord. Met de uitbreiding ontstaat er ruimte voor een nieuwe silo voor de opslag van drijfmest. Deze silo is nodig voor de bedrijfsvoering van het biologische akkerbouwbedrijf. Op het perceel is een omgevingsvergunning verleend voor de huisvesting van maximaal twintig arbeidsmigranten. Om het goede woon- en leefklimaat van de arbeidsmigranten voldoende te borgen heeft de initiatiefnemer gevraagd om erfuitbreiding. Zo kan voldoende afstand gehouden worden tussen de huisvesting en de mestsilo.

Het plan is in te zien van 2 mei 2024 tot en met 12 juni 2024

Dit kan op:

Het plan is op 22 april 2024 ongewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad van Noordoostpolder. Het college van burgemeester en wethouders legt dit plan ter inzage op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met de heer K.H. de Jong van het cluster VTH op telefoonnummer 06 13 34 28 49 of per e-mail (khdejong@noordoostpolder.nl).

Bestemmingsplan

Het agrarische perceel ten zuiden van de Oude Espelerweg en ten oosten van de Espelerlaan in Emmeloord wordt ontwikkeld voor woningbouw. Het plan ziet op de realisatie van maximaal 215 woningen in een gemengd programma.

Het bestemmingsplan wordt voorbereid onder toepassing van de Crisis- en herstelwet.

Het plan is op 25 maart 2024 gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad van Noordoostpolder. 

Het gaat om de volgende aanpassingen in de regels en verbeelding:

  • Een rij van tien woningen bij de ingang van de wijk is omgewisseld met een rij van drie vrijstaande woningen iets dieper in het plangebied. 
  • Er is een aanduiding opgenomen die duidelijk maakt dat er in de hofjes (westzijde plangebied) gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd en gebruikt mogen worden.
  • Er is een aanduiding ‘specifieke vorm van verkeer – uitsluitend calamiteitendoorgang’ opgenomen op de verbeelding en in de planregels om te borgen dat de wijk niet langs de calamiteitendoorgang wordt ontsloten.
  • Op de verbeelding zijn de aantallen woningen in de hofjes (westzijde plangebied) aangepast. Het maximale aantal woningen voor de beide hofjes stond in het ontwerpbestemmingsplan per abuis op 15 woningen voor het hele complex terwijl dat voor beide hofjes maximaal 15 appartementen en maximaal 12 aaneen gebouwde woningen moet zijn. Dus maximaal 27 woningen per hofje.
  • De aanduiding ‘wetgevingszone – wijzigingsgebied’ is doorgetrokken tot de plangrens aan de zuidkant.
  • Ter plaatse van de wijkontsluiting wordt het plangebied iets uitgebreid zodat aangesloten wordt op de al geldende verkeersbestemming van de Espelerlaan.

Ook in de toelichting van het bestemmingsplan zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. In de ‘Nota van samenvatting en beantwoording zienswijzen en ambtshalve aanpassingen’ zijn de aanpassingen verder toegelicht. Deze nota is opgenomen als bijlage bij de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan.

Het college van burgemeester en wethouders legt dit plan ter inzage op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening.

Beeldkwaliteitseisen

Samen met het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad van Noordoostpolder ook beeldkwaliteitscriteria vastgesteld. Zo wordt de beeldkwaliteit van de nieuwe wijk voldoende geborgd. De beeldkwaliteitscriteria zijn opgenomen in bijlage 1 van de toelichting van het bestemmingsplan. De beeldkwaliteitseisen maken na vaststelling onderdeel uit van de gemeentelijk beleidsregel ‘uiterlijk bouwwerken’. Tegen het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitsplan staat geen beroep open.

Besluit hogere waarde Wet geluidhinder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder nam een besluit voor een hogere grenswaarde voor geluid (wegverkeerslawaai) van 55 dB (inclusief aftrek) voor appartementengebouwen 04, 05 en 06 en de woning 18 en van maximaal 57dB (inclusief aftrek) voor appartementengebouwen 01, 02 en 03 en de woningen 17, 21, 22, 23, 24, 25, 35, 36, 37 en 38. Het besluit is op 13 februari 2024 gewijzigd vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder.

Op grond van artikel 145 Wet geluidhinder begint de termijn voor het indienen van beroep tegen het besluit tot vaststelling van een hogere waarde met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Emmeloord, Oude Espelerweg’. 

Het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn in te zien van 11 april 2024 tot en met 22 mei 2024.

Dit kan op:

Besluit Hogere waarde (pdf)externe-link-icoon

Beeldkwaliteitseisen

Samen met het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad van Noordoostpolder ook beeldkwaliteitscriteria vastgesteld. Zo wordt de beeldkwaliteit van de nieuwe buurt voldoende geborgd. De beeldkwaliteitscriteria zijn opgenomen in paragraaf 3.3 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan. De beeldkwaliteitscriteria maken na vaststelling onderdeel uit van de gemeentelijke beleidsregel ‘uiterlijk bouwwerken’. Tegen het besluit tot vaststelling van de beeldkwaliteitscriteria staat geen beroep open.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de heer K. de Jong van het cluster VTH op telefoonnummer 06 13 34 28 49 of per e-mail (khdejong@noordoostpolder.nl).

Reacties, zienswijze en bezwaren

Een bestemmingsplan geeft aan wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. In een bestemmingsplan staat of en hoe er gebouwd mag worden. Als er een bestemmingsplan in de maak is kunt u daar invloed op uitoefenen. U kunt op verschillende momenten reageren.

Wilt u reageren op een voorontwerp bestemmingsplan?

U kunt uw reactie sturen aan:
College van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder
Postbus 155
8300 AD Emmeloord

In uw reactie (ook wel inspraakreactie genoemd) staat in elk geval:

  • uw naam, adres en als onderwerp ‘inspraakreactie bestemmingsplan <naam plan>’
  • uw uitleg waarom u het niet eens bent met het voorontwerp bestemmingsplan en
  • uw handtekening

Geeft u liever mondeling uw inspraakreactie? Dan kunt u binnen de ter inzage periode een afspraak maken met de gemeente. Neem daarvoor contact op met het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling, te bereiken via het algemene nummer van de gemeente 0527 63 39 11.

Wilt u een reactie geven op een ontwerp bestemmingsplan?

U kunt uw reactie sturen aan:
Gemeenteraad van Noordoostpolder
Postbus 155
8300 AD Emmeloord

In uw reactie (officieel zienswijze genoemd) staat in elk geval:

  • uw naam, adres en als onderwerp ‘Zienswijze bestemmingsplan <naam plan>’
  • uw uitleg waarom u het niet eens bent met het bestemmingsplan en
  • uw handtekening

Geeft u liever mondeling uw zienswijze? Dan kunt u binnen de ter inzage periode een afspraak maken met de gemeente. Neem daarvoor contact opnemen met het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling, te bereiken via het algemene nummer van de gemeente 0527 63 39 11.

Wilt u beroep instellen tegen een (gewijzigd) vastgesteld bestemmingsplan?

Bent u het niet eens met het besluit van de gemeenteraad? Als u belanghebbende bent, kunt u tegen het besluit beroep aantekenen. U bent belanghebbende als u rechtstreeks belang heeft bij het plan.

Om beroep in te stellen moet u uw zienswijze kenbaar hebben gemaakt tijdens de ontwerpfase van de bestemmingsplanprocedure. Heeft u dat niet gedaan? Dan kunt u alleen beroep aantekenen tegen wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

U kunt uw beroep sturen naar:
Raad van State
Afdeling Bestuursrechtspraak
Postbus 20019
2500 EA Den Haag

Verzoek om voorlopige voorziening

Wilt u tegenhouden dat er al wordt gebouwd? Dan kunt u, als u beroep heeft ingesteld, ook een 'verzoek om een voorlopige voorziening' indienen. Wordt uw verzoek toegekend? Dan schort de inwerkingtreding van het besluit op tot een beslissing is genomen over het beroep.

U kunt een verzoek om voorlopige voorziening sturen aan:
Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA Den Haag

Griffiegeld

Als u bij de rechter tegen een besluit in beroep gaat, betaalt u griffiegeld. Dat betaalt u ook als u een verzoek indient voor een voorlopige voorziening. U krijgt het griffiegeld terug als u een zaak wint.