Verbetering energienetwerk
We gaan steeds meer elektriciteit gebruiken en produceren. In Noordoostpolder werken Liander, Tennet en het ministerie van EZK daarom aan verschillende projecten om het energienetwerk te verbeteren. Dat loopt uiteen van elektriciteitshuisjes tot aan nieuwe hoogspanningslijnen. Zo werken we samen aan onze polder, onze toekomst!
Wat betekent dat voor u
Er komen meer ondergrondse kabels en er komen meer elektriciteitshuisjes. Dit is nodig voor een goed werkend stroomnet. Tijdens de werkzaamheden kan u hinder ervaren in de bereikbaarheid van uw omgeving. Het hoe en waarom ziet u in deze video van Liander. Daarnaast komen er nieuwe hoogspanningslijnen.
Vanaf oktober 2024 t/m maart 2025 plaatsen we deze elektriciteitshuisjes in en rond Emmeloord. Direct omwonenden ontvangen een brief, zodra de datum van de plaatsing eraan komt.
Dit zijn de locaties:
• Amsterdamweg t.h.v. IJsselmeerlaan 214
• Statehof 70 / Boslaan 30
• Gildenweg 22
• Produktieweg 9
• Het Waterland 66
• Dongestraat 5
• Escudo 1A
• Hannie Schaftweg 6
• Tollebekerweg 6
• Boslaan 24
• Pilotenweg 9A
• Veerplein 1
• Polarisstraat 42
Elektriciteitshuisjes - veel gestelde vragen
Wat doet een elektriciteitshuisje?
Een elektriciteitshuisje wordt ook wel een transformatorhuisje genoemd. In deze huisjes zetten we binnenkomende middenspanning van 10.000 volt om naar laagspanning van 230 volt. Vanuit het elektriciteitshuisje lopen kabels naar onze woningen. Zo kunnen we gebruik maken van stroom.
We hebben meer elektriciteitshuisjes nodig. Zo wordt het laden van auto’s in de buurt mogelijk en het transport van duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Het is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt. En nodig voor de verduurzaming van huizen.
Waar komt zo’n elektriciteitshuisje te staan?
In iedere wijk en dorpen zijn extra elektriciteitshuisjes nodig. 1 elektriciteitshuisje kan gemiddeld 100 woningen van stroom voorzien. Hierbij gaan we uit van het gemiddelde stroomgebruik van een woning in de toekomst. Er zit gemiddeld 150 meter tussen de woningen en het elektriciteitshuisje (als de afstand te groot is, is de stroom niet krachtig genoeg).
De gemeente en Liander kijken samen wat de beste plek is, voor de stroomvoorziening en voor u als omwonende. Het moet passen in de omgeving en we houden rekening met waar het riool loopt, waar bomen staan en verschillende technische voorwaarden. De huisjes kunnen niet onder de grond komen. Want daar is het te vochtig en moeilijker te bereiken bij storingen.
Waarom zijn er geen bezwaarmogelijkheden?
De uitbreidingen aan het energienet zijn noodzakelijk voor alle inwoners. Gemeente en Liander houden zoveel mogelijk rekening met de omwonenden en kiezen zo de beste plek. Elektriciteitshuisjes mogen vergunningsvrij geplaatst worden als ze voldoen aan de afmetingen (niet hoger dan 3 meter en een oppervlakte niet groter dan 15 m2).
Wanneer en hoe worden omwonenden geïnformeerd?
Als de locatie bekend is plaatsen we een bord. Daarna stuurt Liander u een brief over de werkzaamheden.
Elektromagnetische velden
We horen af en toe dat er zorgen zijn over straling rondom een elektriciteitshuisje. Dit is gelukkig niet nodig. De elektriciteitshuisjes van Liander voldoen aan het geldende voorzorgbeleid van de Rijksoverheid over elektromagnetische velden. Meer informatie leest u op www.kennisplatform.nl en in de factsheet magneetvelden op www.tennet.eu/vierverlaten-ens.
Meer informatie
Het programma waar de uitbreiding van het net onder valt van Liander heet Netuitbreiding Lelie (afgekort als NuLelie). Meer informatie leest u op www.liander.nl/nulelie.
Meer informatie over de elektriciteitshuisjes staat op www.liander.nl/over-liander/ons-elektriciteitsnet/elektriciteitshuisjes.
Voorbeeld van een elektriciteitshuisje
Hoogspanningslijnen
Naast het lokale stroomnetwerk in beheer bij Liander is er een landelijk netwerk, beheerd door Tennet. Ook dit elektriciteitsnetwerk is onvoldoende om alle vraag en aanbod van elektriciteit te transporteren. Daarom werkt Tennet aan nieuwe hoogspanningsverbindingen. Er lopen meerdere projecten.
- Zwolle-Ens 380 kV Beter Benutten Ens - Zwolle (tennet.eu)
- Vierverlaten-Ens 380 kV: Vierverlaten - Ens 380 kV (tennet.eu)
- Diemen-Ens 380 kV Diemen - Ens (tennet.eu)
Vierverlaten – Ens: inloopbijeenkomsten
Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei wil samen met TenneT een extra route voor een hoogspanningsverbinding in de Noordoostpolder onderzoeken. Deze moet vanaf de Ketelbrug langs de A6 richting Emmeloord lopen en daarna vanaf de N50 naar Ens. Het ministerie en TenneT willen deze optie onderzoeken, omdat eerder onderzochte routes minder geschikt zouden zijn. De gemeente vindt deze nieuwe route onbespreekbaar. Zie ook het persbericht Noordoostpolder tegen mogelijk nieuwe hoogspanningsroute
Mogelijkheid om zienswijze in te dienen
Inwoners kunnen ook een zienswijze indienen. Het nieuwe voorstel om de extra route door de Noordoostpolder te onderzoeken (de Concept-aanvulling op de NRD) ligt van 28 maart tot en met 15 mei 2025 ter inzage. Het document is te bekijken via www.rvo.nl/diemen-ens. In die periode kan iedereen reageren, op de website staat hoe.
Het ministerie en TenneT organiseren bijeenkomsten voor inwoners
Inwoners kunnen de plannen inzien en vragen stellen tijdens twee inloopbijeenkomsten:
- Maandag 14 april in Restaurant Museum Schokland
- Dinsdag 15 april in Grandcafe ’t Voorhuys
Locatiekaartje extra te onderzoeken route in de Noordoostpolder
De extra te onderzoeken route is in de kaart weergegeven als het “Onderzoeksalternatief ten noorden van Schokland” (het grijze gebied).