Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Verbetering energienetwerk

We gaan steeds meer elektriciteit gebruiken en produceren. In Noordoostpolder werken Liander, Tennet en het ministerie van EZK daarom aan verschillende projecten om het energienetwerk te verbeteren. Dat loopt uiteen van elektriciteitshuisjes tot aan nieuwe hoogspanningslijnen. Zo kan iedereen blijven verduurzamen.

Wat betekent dat voor u

Er komen meer ondergrondse kabels en er komen meer elektriciteitshuisjes. Dit is nodig voor een goed werkend stroomnet. Tijdens de werkzaamheden kan u hinder ervaren in de bereikbaarheid van uw omgeving. Het hoe en waarom ziet u in deze video van Lianderexterne-link-icoon.
Daarnaast komen er nieuwe hoogspanningslijnen.

Elektriciteitshuisjes - veel gestelde vragen

Een elektriciteitshuisje wordt ook wel een transformatorhuisje genoemd. In deze huisjes zetten we binnenkomende middenspanning van 10.000 volt om naar laagspanning van 230 volt. Vanuit het elektriciteitshuisje lopen kabels naar onze woningen. Zo kunnen we gebruik maken van stroom.

We hebben meer elektriciteitshuisjes nodig. Zo wordt het laden van auto’s in de buurt mogelijk en het transport van duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Het is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt. En nodig voor de verduurzaming van huizen.

De gemeente en Liander kijken samen wat de beste plek is, voor de stroomvoorziening en voor u als omwonende. Het moet passen in de omgeving en we houden rekening met bomen. Verder moet het elektriciteitshuisje op een centrale plek komen, binnen het bereik van het bestaande netwerk en de woningen. De bodem moet vrij zijn van kabels, leidingen en andere obstakels. Het elektriciteitshuisje moet via de openbare weg bereikbaar zijn.

De uitbreidingen aan het energienet zijn noodzakelijk voor alle inwoners. Gemeente en Liander houden zoveel mogelijk rekening met de omwonenden en kiezen zo de beste plek. Elektriciteitshuisjes mogen vergunningsvrij geplaatst worden als ze voldoen aan de afmetingen (niet hoger dan 3 meter en een oppervlakte niet groter dan 15 m2).

Als de locatie bekend is plaatsen we een bord. Daarna stuurt Liander u een brief over de werkzaamheden.

We horen af en toe dat er zorgen zijn over straling rondom een elektriciteitshuisje. Dit is gelukkig niet nodig. De elektriciteitshuisjes van Liander voldoen aan het geldende voorzorgbeleid van de Rijksoverheid over elektromagnetische velden. Meer informatie leest u op www.kennisplatform.nlexterne-link-icoon en in de factsheet magneetvelden op www.tennet.eu/vierverlaten-ensexterne-link-icoon.

Het programma waar de uitbreiding van het net onder valt van Liander heet Netuitbreiding Lelie (afgekort als NuLelie). Meer informatie leest u op www.liander.nl/nulelieexterne-link-icoon.

Meer informatie over de elektriciteitshuisjes staat op www.liander.nl/over-liander/ons-elektriciteitsnet/elektriciteitshuisjesexterne-link-icoon.

Voorbeeld van een elektriciteitshuisje

Hoogspanningslijnen

Naast het lokale stroomnetwerk in beheer bij Liander is er een landelijk netwerk, beheerd door Tennet. Ook dit elektriciteitsnetwerk is onvoldoende om alle vraag en aanbod van elektriciteit te transporteren. Daarom werkt Tennet aan nieuwe hoogspanningsverbindingen. Er lopen meerdere projecten.

Onderzoeksplan Vierverlaten-Ens en Diemen-Ens definitief vastgesteld 

Het onderzoeksplan, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (de NRD), is in februari 2024 definitief vastgesteld. Hierin staat welke tracéalternatieven worden onderzocht en welke milieuonderzoeken worden uitgevoerd. In juni en juli 2023 lag het voorstel hiervoor ter inzage. Iedereen kon toen reageren. De reacties zijn betrokken bij het vaststellen van het onderzoeksplanU vindt het onderzoeksplan (de NRD) op www.rvo.nl/vierverlaten-ensexterne-link-icoon

In de NRD staat ook de Nota van Antwoord. Hierin staat de inhoud van de reacties die zijn binnengekomen in juni en juli 2023 tijdens de terinzagelegging van de concept-NRD en de reactie van de minister voor Klimaat en Energie daarop.

Wat gebeurt hierna?

De tracés worden onderzocht. Dit zijn onderzoeken naar milieu, techniek, kosten en toekomstvastheid. De resultaten van het milieuonderzoek komen te staan in het milieueffectrapport (MER). Vervolgens kiezen de ministers voor Klimaat en Energie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voorkeursalternatief. Deze wordt samen met het planMER en andere onderzoeken ter inzage gelegd. Dan kan iedereen erop reageren. Dit wordt aangekondigd in De Noordoostpolder en op www.rvo.nl/vierverlaten-ensexterne-link-icoon en www.rvo.nl/diemen-leystad-ensexterne-link-icoon

Inloopdag TenneT 22 april Schokland

Op 22 april van 11.00 tot 17.00 uur zoekt TenneT verbinding met belanghebbenden en belangstellenden in het project 380 kV Diemen – Ens. Medewerkers van TenneT heten u dan welkom in Restaurant Schokland en beantwoorden uw vragen over het project.

Naar verwachting neemt de minister van Klimaat en Energie begin 2024 een beslissing over een voorkeursalternatief en (stations-)locaties. 
Meer informatie over het project en de hoogspanningsverbindingsdagen vindt u op www.tennet.eu/diemen-ensexterne-link-icoon.