Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder

Huisvesting arbeidsmigranten

In februari 2024 is nieuw beleid vastgesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Met dit nieuwe beleid geeft de gemeente ruimte aan ondernemers. En zet de gemeente in op goede huisvesting voor arbeidsmigranten en probeert tegelijk de reguliere woningmarkt te beschermen. Het nieuwe beleid betekent ook een andere route voor nieuwe initiatieven voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Nieuw beleid in het kort

Kleine locaties 

In 2023 is het oude beleid geëvalueerd. Hierdoor zijn we gestopt met nieuwe huisvestingslocaties in de kernen. Dit blijft zo in het nieuwe beleid. Daarnaast is in het nieuwe beleid alleen huisvesting tot 20 personen op eigen erf toegestaan voor bedrijven die zelf arbeidsmigranten aan het werk hebben.

Ruimte voor middelgrote en grote locaties 

In het nieuwe beleid is ruimte voor maximaal 12 middelgrote locaties (150 bedden) en maximaal 6 grote locaties (300 bedden). Uit het onderzoek blijkt dat deze grote locaties bij alle partijen het beste bevallen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de dringende vraag naar meer huisvesting.

Puntensysteem 

Omdat het aantal plekken voor middelgrote en grote locaties beperkt is, werken we met een vast inschrijvingsmoment en een toewijzing op basis van een puntensysteem. Iedereen dient tegelijk een aanvraag in. De aanvragen worden vervolgens met punten beoordeeld.

We letten meer op de woonkwaliteit, de landschappelijke inpassing en huisvesting voor of nabij werkgevers in de gemeente. Dit levert meer punten op. Initiatieven worden ook beoordeeld op de manier waarop ze omwonenden in het proces betrekken. Als extra criteria kan een initiatiefnemer punten verdienen door gewone woningen, waar nu arbeidsmigranten wonen, terug te geven aan de reguliere woningmarkt.

De volledige uitwerking van het nieuwe beleid staat in de Beleidsregel huisvesting arbeidsmigranten buiten gebied Noordoostpolderexterne-link-icoon.

Inschrijven middelgrote en grote locaties

Voor middelgrote (150 bedden) en grote locaties (300 bedden) werkt de gemeente met een vast inschrijvingsmoment en een beoordelingsprocedure. 

Inschrijvingsmoment  

Op 26 februari 2024 is het nieuwe beleid door de gemeenteraad vastgesteld. Het nieuwe beleid is inwerking getreden op 30 maart 2024. 

Belangrijke tekst: De inschrijving loopt van 10 juli 2024 tot 10 januari 2025. 

U kunt vragen stellen over het nieuwe beleid na de start van de inschrijfperiode. De antwoorden op deze vragen plaatsen we via een ‘Nota van Inlichtingen’ op de gemeentelijke website. We voegen hier ook een FAQ aan toe.

U kunt uw initiatief met een projectplan vanaf 10 juli 2024 tot 10 januari 2025 als omgevingsoverleg indienen. Het omgevingsoverleg voor deze plannen verloopt anders dan het reguliere omgevingsoverleg. Er worden geen intakegesprekken gevoerd en er wordt tijdens de inschrijfperiode geen advies gegeven over het plan. Alle ingekomen projectplannen worden beoordeeld zoals ze zijn binnen gekomen. Zorg er dus voor dat het projectplan bij het indienen voldoet aan de beoordelingscriteria uit de beleidsregelexterne-link-icoon. Daarna beoordelen we de initiatieven volgens de beoordelingsprocedure. 

De periode van zes maanden is gekozen om iedereen dezelfde kans te geven om een goed projectplan in te dienen.

Omgevingsoverleg

U kunt uw initiatief laten beoordelen door uw projectplan in te dienen via omgevingsoverleg. Aan een omgevingsoverleg zijn kosten verbonden. 

Let op: Door het gewijzigde proces moet u eerder ingediende principeverzoeken nu officieel via omgevingsoverleg indienen.

Beoordelingsprocedure

Na het sluiten van de inschrijving beoordelen we de initiatieven aan de hand van de toetsingscriteria in de beleidsregel. Voldoet een initiatief niet aan de algemene en aanvullende toetsingscriteria (categorie specifiek), dan nemen we het initiatief niet in behandeling.

We adviseren initiatiefnemers om de algemene en aanvullende toetsingscriteria goed te verwerken in het projectplan. Deze criteria staan in de beleidsregel. Kijk voor categorie 2 locaties specifiek naar artikel 5 en 14 , en voor categorie 3 locaties specifiek naar artikel 5 en 21.

We verwachten dat de gevraagde aspecten duidelijk zijn uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor afvalwater of verkeersveiligheidsmaatregelen bij de locatie. Zo kunnen we de initiatieven objectief beoordelen.

Puntensysteem

We beoordelen initiatieven met een puntensysteem. De hoogst scorende initiatieven winnen de aanvraagronde en mogen door naar het vergunningsproces .

Het college van B&W neemt hierover een besluit. Bij gelijke scores bepaalt loting wie door mag naar het vergunningsproces. 

Het besluit is een richtinggevend advies voor de initiatiefnemers die het hoogste scoren in de beoordelingsprocedure. Tegen een richtinggevend advies is geen beroep of bezwaar mogelijk. Initiatiefnemers die niet bij de hoogst scorende initiatieven horen, krijgen een negatief advies en mogen niet door naar het vergunningsproces.

Geen garantie tot realisatie

Als uw initiatief door mag naar het vergunningsproces, is dat nog geen garantie op realisatie.

De initiatieven met de hoogste score starten de vervolgprocedure. Dit kan een omgevingsvergunning of een wijziging van het omgevingsplan zijn. Tijdens de toetsing van de aanvraag kan blijken dat het initiatief niet aan bepaalde eisen voldoet, bijvoorbeeld vanuit ketenpartners of andere technische aspecten. Daarom is de hoogste score in de beoordelingsprocedure nog geen garantie voor de realisatie van de locatie. De beoordelingsprocedure helpt de gemeente om de meest kwalitatieve initiatieven de kans te geven om huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren.

Dit betekent concreet dat we eerst initiatieven selecteren en daarna het vervolgproces starten. Dit omvat ook participatie en de daadwerkelijke aanvraag voor een omgevingsvergunning of een verzoek tot wijziging van het omgevingsplan.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig een informatiebijeenkomst te houden voor de omgeving?

Op voorhand is niet bekend wie de inschrijving ‘wint’ (hoogst scorende plannen). Daarom is het beleggen van een informatieavond aan de voorkant een eigen afweging en op eigen risico. Er kan immers alleen aangegeven worden dat de gemeente een inschrijving heeft geopend en dat zij van plan zijn mee te willen dingen. De kans bestaat dat de informatieavond voor niks is.

Is een toetsing bij de inwoners voldoende om mee te nemen naar het vergunningentraject?

Nee. Een toetsing bij inwoners is en mag geen doel zijn van het participatietraject. Participatie is immers niet hetzelfde als draagvlak krijgen. Het gaat juist om het zorgvuldig betrekken van de omgeving. Wij vragen hoe dit is/wordt aangepakt. En dit wordt meegenomen in de definitieve beoordeling van het plan. Een beschrijving van het participatietraject is terug te vinden op onze website: participatie-in-noordoostpolder. 

Worden er verschillende procedures doorlopen?

Nee. De procedure is voor elke aanvrager gelijk. De inschrijfperiode loopt van 10 juli 2024 tot en met 10 januari 2025. Alle projectplannen die voldoen aan de beoordelingscriteria meegegeven in de beleidsregel gaan door naar de beoordelingsprocedure. Rond begin februari berichten we iedereen over de uitslag. 

Worden alle plannen pas na 10 januari 2025 beoordeeld en wordt er dan een keuze gemaakt?

Klopt, na 10 januari starten we met het toetsen aan de beleidsregel. Daar komen dan de hoogst scorende plannen uit. Deze mogen verder in de procedure.

Mogen plannen tussentijds worden gewijzigd nadat deze zijn ingediend?

Nee, tijdens de inschrijfperiode mag u een plan eenmaal indienen. De gemeente toets bij een ingediend plan of alle te toetsen onderdelen die gevraagd worden in de beleidsregel aanwezig zijn in het projectplan. Is dat niet het geval, dan laat de gemeente weten welk onderdeel mist. De planindiener krijgt dan eenmalig de mogelijkheid om het projectplan te compleet te maken voor het definitief indienen. 

Meer vragen?

Heeft u meer vragen? Stuur een email naar omgeving@noordoostpolder.nl.